jul3 1Jul i Peter Lieps Hus 2003

Peter Lieps Hus kort Huset har dannet ramme om mange spøjse arrangementer, ikke mindst DP’s julestue gennem de sidste år. Og således også i 2003. Huset har navn efter en tidligere skytte Peter Liep, der her havde sit traktørsted. Indtil da havde det været bolig for en skovløber og kaldtes »Kildehuset« efter Kirsten Piil’s Kilde. Huset har været udsat for påsatte brande et par gange og så oprindeligt noget anderledes ud, end det gør i dag. Hovedhuset var i bindingsværk og i 2 etager. Det blev arkitekt, kgl. bygningsinspektør Johannes Magdahl Nielsen, der i 1916 genopførte det nedbrændte hus til det, vi ser i dag. Han er også mester for de fleste af Dyrehavens andre huse, bl.a. vildthusene.


Peter Liep kort Han levede fra 1837 til 1896. Fra 1861 var han skytte i Dyrehaven, og fra 1888 drev han sin beværtning i Dyrehaven. Han var kendt for sine grove påhit, sit gode hjerte og sin store tørst. En frostkold vinternat havde han sammen med 2 andre fanget en krybskytte ved Eremitagen. Krybskytten skulle herfra føres til Klampenborg. »Knap hans seler op og knapperne foran,« sagde Peter, »så skal han bruge begge hænder til at holde bukserne oppe og kan ikke slå fra sig. Og hvis han løber, slår du ham i nakken med stokken.« De kom således vel til Klampenborg, hvor de vækkede jagtjunkeren. Han blev glad for fangsten og bad dem viderebringe krybskytten til politiet. »Ja, det er godt nok hr. jagtjunker,« sagde Peter, »men nu må De altså give en lille en, for det er forbandet koldt, og vi har været oppe hele natten.« Jagtjunkeren satte en karaffel vin og 3 glas på bordet, men Peter var der straks: »Der mangler et glas, hr. jagtjunker.« »Jeg skal sgu ikke have noget at drikke midt på natten,« svarede junkeren. »Det kan jeg godt forstå,« svarede Peter, »men ham der,« og pegede på krybskytten, »havde han ikke været, var der ikke blevet noget gilde her.« Peter Liep efterlod sig en datter, der fik efterkommere. Et tipoldebarn, Ole Christian Liep Sohn, født i 1954, blev i 1987 formand for Danmarks Kommunistiske Parti, og er i dag medlem af Folketinget for Socialistisk Folkeparti.
 Pejsestuen kort Peter Liep kikker ned fra maleriet på væggen i pejsestuen og kunne hin decemberdag ved frokosttide konstatere, at alt foregik i god ro og orden ved DP's julestue, at alle de kendte var der, at formanden Frantz Høyer med alle sine assistenter på kyndig vis ledede selskabet, at der var den rette julestemning og ja, alt var som det plejede at være.
 Dyrehavemalernes stue kort Inde ved siden af er det maleren, professor Otto Bache (1839-1927), der kikker ned på et andet forsamlet selskab. Året efter Bache’s død blev der afholdt en mindeudstilling om ham på Charlottenborg. 21.000 mennesker besøgte udstillingen, så mange at man næsten ikke kunne se hans billeder. Kong Christian X åbnede udstillingen og sagde ved den lejlighed: »Se sådan skal de unge malere male.« Ekstra Bladet skrev: »Etiketten forbyder at sige Kongen imod, så nu ved de unge malere, hvad de har at rette sig efter.«
 Formanden kort Der sporedes en skuffelse i formanden Frantz Høyers ansigt, da den efterhånden traditionsrige »Hit med sangen« løb over skærmen. Han havde ellers forberedt sig professionelt med flotte plancher, pointtavler og opsætning. Det var, som om han havde glemt, at der på hvert af holdene var placeret virkelige musik- og sangkyndige, der næsten ved et enkelt ord som »englene« eller »fryd« hurtigt - og altså lidt for hurtigt - var i stand til at gætte den efterlyste julesang. Han fik ikke brug for at vende ret mange blade med hjælpende ord. Et hold vandt. Men meget knebent. Og holdet fik juleslips med musik i. De skulle bindes, bæres og afspilles med det samme.
 Julemanden kort Julemanden skal i år besøge 108 mio husstande på 31 timer, oplyste Boje Marstal. Det betyder, at julemanden skal aflægge besøg hos næsten 1000 familier hvert sekund. Han skal også rejse ret langt på de 31 timer. Omkring 100 mio kilometer. Og for at nå det, skal hans slæde speedes op til en hastighed på 1000 km. i sekundet. Det er 3000 gange lydens hastighed. Til sammenligning kan oplyses, at verdens hurtigste rumraket flyver 50 km. i sekundet.
Julemanden tilbragte ca. et kvarter i DP’s julestue, så han må have haft ekstra travlt bagefter. Der var mange dejlige julegave og alle festligt indpakket. 
Danmark kort Poul Reichardt og Lille Per sang sammen med medbragt orkester de kære sange fra de eviggrønne danske filmklassikere. Stor succes. Stort bifald. De 2 skuespillere var klædt ud som Helge Baum Sørensen. Han blev akkompagneret af Troels Svendsen på violin og Boje Marstal på piano... „Danmark kort trioen“ kan bare det der!
 Bingo kort Det er genialt. Deltagerne bestemmer selv tallene på bingopladen. Som det eneste sted i verden slipper arrangørerne for kritik, ævl og kævl fra bingo-spillere, der ikke har fået deres yndlingsplade eller plade med deres lykkenumre. Her bestemmer man selv. Godt fundet på. Spillet blev mesterligt styret af Bjarne Langseth. Selv halvdøve kunne være med. Hvert tal blev råbt op 3 gange. Af 3 forskellige. Og i samme tonefald. Jamen, hvor i verden oplever man noget lignende? »Det er som at stå et sted i Alperne og høre sine ekkos«, som en opråber udtrykte det. 
Bøger kort Og næppe var julemanden i rasende fart kørt videre på sin slæde, før en ny kom ind i manegen. Denne gang var det bøger, gæsterne kunne vinde via deres kuvertnummer.
For eksempel blev en beriget med en bog, der blandt andet kan oplyse, at økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen for 30 år siden har studeret på Korinth Landbrugsskole, og at socialminister og minister for ligestilling Henriette Kjær i 1986-87 var chauffør hos Budstikken. Og en anden bog, der oplyser, at når det er stille, stiger røgen lige op. Når det er næsten stille, viser røgens drift vindens retning.
 Sange kort At DP også har medlemmer, eller måske et medlem, der kan skrive tekster, kom tydeligt frem, da gæsterne skulle synge de omdelte sange.
Morsomt og opfindsomt. »Julestuen er i gang«, »Nu nærmer tiden sig mod jul«, »December er travl, men man gør hvad man kan« og »High from træets very top«. Gæsterne ønskede at hylde forfatteren bag signaturen »fh«. Naturligvis »formand høyer«. Kort, godt og fortjent bifald.
Dagens sidste sang »Vi ses igen«, også forfattet af »fh«, blev sunget med tårer i alle gæsternes øjne.
NB! Til orientering. Da dette arrangement blev afholdt hed vi Dansk Presse Medarbejder Forbund. jul3 2jul3 3jul3 4jul3 5jul3 6jul3 7jul3 8jul3 9